教师教育学院甬江沙龙(44)

2019-06-04

时间:2019年5月31日(周五),  上午9:50-11:50

地点:西校区实验楼307室

主办:教育学原理与教育史研究所

主题:Beyond  the Western Horizon in Educational Research: Towards a Deeper Dialogue  about our Interdependent Futures

学术主持:吴黛舒  教授

报告人:赵国平 教授

美国俄克拉荷马州立大学教育学院教授、博士、博士生导师。教育哲学领域以及中西哲学比较研究领域全球知名的学者。研究方向包括:主体性研究、精神哲学研究、现代及后现代西方哲学和中国哲学的比较研究。她通过这些视角对中国现代教育问题及解决的可能性进行了深入研究。赵教授对庄子、福柯和列维纳斯的比较研究在西方哲学界引起了极大反响,在国际著名的教育哲学杂志及比较哲学研究杂志上发表了多篇论文,包括《Educational  Theory》《Journal  of Philosophy of Education》《Philosophy  East and West》《Journal  of Chinese Philosophy》等,在国际教育哲学及比较哲学领域产生了较大影响。

Brief  introduction:

Dr.  Zhao is an internationally recognized scholar in the fields of philosophy of  education, comparative philosophy, and Chinese education. Her work covers a  broad range of topics including the theories of the subject, ethics,  spirituality, democracy and the politics of education, and philosophical  dialogue between Western modern and postmodern philosophy and Chinese  philosophy. She has also critically analyzed Chinese education to re-envision  its promise and possibilities. In multiple areas, Dr. Zhao's substantive and  well-regarded work is moving the discipline in new directions.